Olej arganowy – płynne złoto

drożdże winiarskie
Jak samodzielnie zrobić domowe wino?
Październik 14, 2016
produkcja wina
Domowa produkcja wina coraz popularniejszym hobby
Październik 19, 2016
0

Współcześnie w krajach rozwiniętych, które mają dostęp do rozmaitych dóbr, nie mamy problemu z kupowaniem i stosowaniem nawet droższych, niejednokrotnie niełatwych do znalezienia substancji. Okazuje się jednak, że wielu z nich nie doceniamy z uwagi na nie tylko ich właściwości, ale również unikalność oraz jakość, gdy wybieramy najlepsze produkty.

Do takich substancji zalicza się również olej arganowy, który w kraju swojego pochodzenia nazywany bywa niejednokrotnie płynnym złotem. Jego cudowne właściwości dla skóry i włosów są tak popularne i znane, że stosowany jest on szeroko do pielęgnacji, jednocześnie jednak mając także inne, prozdrowotne właściwości, o których często się zapomina.

Skąd się bierze?

Olej arganowy osiąga niebotyczne ceny przede wszystkim z uwagi na trudność w jego pozyskaniu. Przede wszystkim, zależnie od tego, w jaki sposób jest stosowany, pozyskuje się go w różnych metodach. Jeśli ma być używany w kuchni, to pozyskuje się go z prażonych nasion drzewa arganowego, co sprawia, że ma on niesamowity, orzechowy smak. Z kolei olejek stosowany w kosmetyce jest wykonywany z tych samych ziaren, jednak nieprażonych. To sprawia, że jego barwa jest jaśniejsza, ale i zapach mniej intensywny. W formie naturalnej, jeszcze kilkadziesiąt lat temu, nasiona drzewa arganowego pozyskiwano z odchodów kóz, bo trudno było je zerwać. Dziś i tutaj weszła industrializacja, dlatego też dla tworzenia oleju po prostu hoduje się konkretne gatunki drzewa.

Zastosowanie w kosmetyce

W kosmetyce olej arganowy ceniony jest przede wszystkim z uwagi na wysoką wartość witaminy E oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych. To sprawia, że jest on doskonałym kosmetykiem nawilżającym, stosowanym zarówno na skórę, jak również i na włosy. Świetnie przeciwdziała znacznemu wysuszaniu skóry, jednocześnie hamując naturalne procesy starzenia się. Można stosować go na zmarszczki, aby nieco je spłycić, a także do cery tłustej, ponieważ reguluje wydzielanie sebum. Można stosować go również na końcówki włosów, dzięki czemu będą one chronione przed rozdwajaniem, ale również działaniem wysokich temperatur, np. podczas stylizowania fryzury.

A może w kuchni…?

Warto wiedzieć, że olej arganowy stosowany jest również w kuchni. Jak zostało napisane, pozyskuje się go w nieco inny sposób. Przede wszystkim jest on ceniony z uwagi na możliwość obniżenia „złego” cholesterolu we krwi. Co więcej, świetnie działa na system odpornościowy, poprawiając jego działanie. Stymuluje również krążenie, zmniejszając ryzyko pojawienia się chorób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blue Captcha Image
Refresh

*